Bitkilerde İstenmeyen Renk Değişimleri


Bitkilerde İstenmeyen Renk Değişimleri

Presteki renk degistiren bitkiyi bulmak veya taze yeşil yaprağın korunması sonucunda, zamanla kahverengimsi renge dogru gidişini gözlemlemek istenmeyen olaydır.Bunun için bitkinin mümkün oldugunca çabuk suyu alınmalıdır.Canlı bitki hücresinde bir düzen ve harmoni vardır.Reaksiyonlar biyokimyasal bir süreç içerisinde cereyan etmektedir. Korunma döneminde - bitki koruma yöntemleri-, çok sayida kontrol edilemeyen ve degistirilemeyen olaylar başlatmaktadır.Hücrenin iç basıncı (Turgor) gevşer ve özsu renk maddesi (Chromogene) plazmanın içine girer.Hücrenin renk değiştirmesine neden olur. Adı geçen Chromogene, belirli maya gruplarını harekete geçirir ve kahverengimsi renk değişikliğine neden olur. Olay, sıvıların korunmasında madde içeriğinin değişimine ve özsu renk maddesinin erimesine kadar varır. Bunlar sadece birkaç örnektir. Maya (Ferment), sıcaklık sayesinde etkisiz hale getirilebilir ve özsu renk maddesinin neden oldugu renk degişimi engellenmiş olur. Renk değiştirmeye meyilli olan suca zengin bitkilerde kısa süreli ısı tavsiye edilir. Genelde kurutmada diğer bir yol daha seçilir. Mayalanmaya bağlı kosullardaki renk değişikliğini genis ölçüde etkisiz hale getirmek gerekir. Bitkinin mümkün olduğu kadar çabuk suyunu alarak, yaş kurumalarda mayanın (Ferment) arzu edilmeyen aktivitesine asit ilavesiyle engel olunur. Rengi kuvvetlendirici işlemler (kireç tozu, alçı gibi su emen maddeler ve itinalı renk açıcı okside maddeler kullanılarak) ile özellikle yeşil yapraklarda iyi bir renk korunması sağlanabilir.